Δ/ντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Ευάγγελος Καρκαλέτσης
Μέλος

Ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης είναι Διευθυντής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το Φεβρουάριο 2019, και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακό στην τεχνητή νοημοσύνη από το Queen Mary & Westfield College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, και διδακτορικό στην αναπαράσταση γνώσης και στην εξαγωγή πληροφορίας από το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στους τομείς της ανάλυσης περιεχομένου, της διαχείρισης μεγάλων δεδομένων, της εκπροσώπησης της γνώσης και της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής. Υπήρξε επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού (SKEL) στο ΙΠΤ, από το 2004 έως το 2019. Είναι συντονιστής, επιστημονικός και τεχνικός διευθυντής πολλών ευρωπαϊκών και εθνικών έργων καθώς και διοργανωτής πολλών διεθνών συνεδρίων, ημερίδων και θερινών σχολείων.
Έχοντας την ευθύνη για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου για περισσότερα από 10 χρόνια, ξεκίνησε το διεθνές πρόγραμμα διδακτορικών υποτροφιών σε συνεργασία με αρκετά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παράλληλα, συντόνισε τα νέα δι-ιδρυματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Επιστήμη Δεδομένων (MSc Data Science) και στην Τεχνητή Νοημοσύνη (MSc Artificial Intelligence) για το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και δημιούργησε εκπαιδευτικά προγράμματα για δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία.