Το ΕΣΕΤΕΚ (Εθνικό Συμβούλιο για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) οργάνωσε στις 12 Ιανουαρίου 2024 στο Αμφιθέατρο
του Γαλλικού Ινστιτούτου συζήτηση με θέμα:
«Για έναν ενιαίο χώρο έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν κομβικά ζητήματα της ερευνητικής στρατηγικής της χώρας, μέσα από τον διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως των Ερευνητικών Κέντρων και των Πανεπιστημίων αλλά και της πολιτικής ηγεσίας.
Τον συντονισμό της συζήτησης έκαναν οι:
- Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Ομότιμος Καθηγητής Αναπτυξιακής Γενετικής, Collège de France, Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ.
- Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια και Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, μέλος του ΕΣΕΤΕΚ.
Η συζήτηση διεξήχθη σε δυο στρογγυλά τραπέζια:
Το πρώτο στρογγυλό τραπέζι είχε τίτλο συζήτησης τις «Σχέσεις Ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων», με εισηγητές τους:
- Ζωή Λυγερού, Καθηγήτρια Βιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύντρια Σπουδών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Πληροφορική Επιστημών Ζωής και μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών.
- Περικλή Μήτκα, Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
- Ανδρέα Μπουντουβή, Πρύτανη του ΕΜΠ, Καθηγητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών (ΣΧΜ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
- Άγγελο Χανιώτη, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Institute for Advanced Study, Princeton (Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών), μέλος του ΕΣΕΤΕΚ.
- Τζελίνα Χαρλαύτη Ιστορικό, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Το δεύτερο στρόγγυλο τραπέζι είχε τίτλο συζήτησης: «Η στρατηγική για την έρευνα: άξονες και προοπτικές», με εισηγητές τους:
- Πέτρο Κουμουτσάκο, Καθηγητή Υπολογιστικής Επιστήμης και Μηχανικής στην έδρα Χέρμπερτ Βινοκούρ, Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μέλος του ΕΣΕΤΕΚ.
- Αχιλλέα Μητσό,τ.Καθηγητή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (μέχρι το 2015), τ. Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, τ. Γενικό Διευθυντή Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2004-2005).
- Νεκτάριο Ταβερναράκη, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT) και Αντιπρόεδρο του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας (ERC).
- Κώστα Φωτάκη, τ. Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Ομ. Καθηγητή στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τ. Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ.
- Ξένια Χρυσοχόου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).