Αντώνης Αναστασόπουλος
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
O Αντώνης Αναστασόπουλος είναι οθωμανολόγος ιστορικός. Είναι αναπληρωτής καθηγητής οθωμανικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο διδάσκει από το 1999. Είναι επίσης συνεργαζόμενο μέλος Δ.Ε.Π. του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας από το 2001. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Phil.) και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του με τίτλο «Imperial Institutions and Local Communities: Ottoman Karaferye, 1758-1774» στη Σχολή Ανατολικών Σπουδών (Faculty of Oriental Studies) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υπό την επίβλεψη του İ. Metin Kunt. Τον Ιανουάριο 2010 προσκλήθηκε και δίδαξε κύκλο τεσσάρων σεμιναρίων στην École Pratique des Hautes Études, Section des Sciences Historiques et Philologiques, στο Παρίσι, και το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 προσκλήθηκε και δίδαξε Ελληνική και Βαλκανική Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο θέσης που χρηματοδοτούσε το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Είναι αντιπρόεδρος της διεθνούς οθωμανολογικής ένωσης CIÉPO (Comité International des Études Pré-Οttomanes et Ottomanes), διευθυντής (editor-in-chief) του διεθνούς τουρκολογικού περιοδικού Turkish Historical Review του εκδοτικού οίκου Brill και μέλος των διεθνών συμβουλευτικών επιτροπών του τουρκολογικού περιοδικού Turcica του εκδοτικού οίκου Peeters και της σειράς βιβλίων The Ottoman Empire and its Heritage: Politics, Society and Economy του εκδοτικού οίκου Brill.
Έχει επιμεληθεί ή συνεπιμεληθεί πέντε συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 45 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και επιστημονικές εγκυκλοπαίδειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε 60 διεθνή συνέδρια και workshops και έχει διατελέσει μέλος της οργανωτικής επιτροπής δώδεκα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και μιας διεθνούς επιστημονικής ημερίδας.
Έχει συμμετάσχει σε οκτώ χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Μεταξύ 2005 και 2009 ήταν μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του διεθνούς επιστημονικού δικτύου COST A36: «Tributary Empires Compared: Romans, Mughals and Ottomans in the Pre-Industrial World from Antiquity till the Transition to Modernity».
Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν τις οθωμανικές επαρχίες με έμφαση στις πολιτικές σχέσεις κατά τον 18ο αιώνα· τις ισλαμικές επιτύμβιες στήλες της οθωμανικής περιόδου· και την ιστορία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.