Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος
Μέλος

O Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Tμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης), κύριος ερευνητής του ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ και ερευνητικός συνεργάτης του Hellenic Observatory στο London School of Economics.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο, 1985), στο London School of Economics (MSc, 1986) και στο Πανεπιστήμιο Yale (MA, MPhil και PhD με διάκριση, το 1991).

Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Juan March της Μαδρίτης (1995) και στο Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University (2018-2019). Έχει εργαστεί ως ερευνητής  στο Hellenic Observatory του London School of Economics (2003), στο European Studies Centre, St. Antony’s College της Οξφόρδης (2009-2010), στη Σχολή Sciences Po του Παρισιού (φθινόπωρο 2016), στο Center for European Studies του Πανεπιστημίου Harvard 2018-2019) και στο Hellenic Studies Center του Πανεπιστημίου Princeton (καλοκαίρι 2019).

Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Για τα θέματα αυτά, έχει συγγράψει 6 μονογραφίες και 4 βιβλία μαζί με άλλους συγγραφείς. Έχει εκδώσει ως επιμελητής ή συνεπιμελητής 10 συλλογικούς τόμους και δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά.

Μετέχει στα επιστημονικά συμβούλια των περιοδικών South European Society and Politics, Mediterranean Politics, και Southeast European and Black Sea Studies. Έχει διατελέσει συντονιστής έκδοσης της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης (2000-2004) και έχει διευθύνει το αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.