Καθηγήτρια από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου από το 2010. Είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1980) και διδακτορικού στη Θεωρητική Πυρηνική Φυσική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (1985). Υπήρξε μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Ελβετικό Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών και στο Πανεπιστήμιο του Erlangen (1986-1989) και Ερευνητικό μέλος της Θεωρητικής Φυσικής στο Ινστιτούτο Paul Scherrer στην Ελβετία από το 1989 έως το 1993. Πήρε θέση Επίκουρης Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 1993 και έγινε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 1995. Διευθύνει υπολογισμούς Δομής Αδρονίων χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας Κβαντικής Χρωμοδυναμικής. Δημιούργησε το κέντρο Υπολογισμικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Κύπρου και υπήρξε Διευθύντρια του από το 2011 μέχρι το 2022. Έχει πάνω από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις και πολυάριθμες προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια. Έχει οργανώσει πολλά συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Δημοσιεύσεις και ερευνητικά έργα:
Οι περισσότερες δημοσιεύσεις της εμφανίζονται στο σύνδεσμο https://inspirehep.net/literature?sort=mostrecent&size=25&page=1&q=find%20a%20 Γ.%20Αλεξάνδρου. h-index = 58 (από το google scholar).
Έχει συντονίσει πολλά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ), την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μεταξύ άλλων, είναι επί του παρόντος, συντονίστρια δύο ευρωπαϊκών κοινών διδακτορικών προγραμμάτων Marie Sklodowska-Curie ύψους περίπου 3,7 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο και δύο ERA Chair ένα στη Μοντελοποίηση και Προσομοίωση για εφαρμογές μηχανικής και ένα σε Κβαντικούς υπολογισμούς έκαστο ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Βραβεία και διεθνής αναγνώριση:
Είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου του PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), συντονίζει το Long range plan for NuPECC, και είναι μέλος των επιστημονικών συμβουλίων του ETC* Trento, του Excellence cluster Πυρηνικής Φυσικής του Mainz, του τομέα Πυρηνικής Φυσικής του European Physical Society και του von Neumann Institute for Computing.
Έλαβε το Βραβείο Διακεκριμένου Επιστήμονα 2018 στις Φυσικές Επιστήμες και τη Μηχανική, το κορυφαίο βραβείο που απονέμεται σε ερευνητή μία φορά κάθε τρία χρόνια σε αυτόν τον τομέα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου και το Διεθνές Βραβείο Helmholtz το 2019.